成日話要補鈣,點補呀?點解要補?

by Kei Chan
[🥛🥛🥛成日話要補鈣,點補呀?點解要補🙉]

💗首先原因:

🥦🥚鈣對於脊椎的健康和功能非常重要。

🤓脊椎係由「骨頭」和「軟骨」組成,骨頭主要由「鈣」和「磷」的礦物質構成。

所以呢,鈣是骨骼健康必需的重要營養素之一。🥬

😞當身體唔夠鈣補充嘅時候呢,骨骼中的存有嘅鈣就開始被消耗,甘會使 D骨骼變得❌脆弱和❌易斷裂。

👇🏻脊髓中間,就有神經線經過椎間條通道,當椎骨變得脆弱時,神經同周邊容易受到損傷,跟住就會影響到神經系統的正常運作➡️痛症,頭暈頭痛,等等問題出現

✅鈣可以促進肌肉收縮和放鬆,同幫助心臟、神經和其他器官嘅正常運作! 仲可以幫助血液凝固和代謝,保護整個身體免受損傷和疾病的發生。

‼️鈣是脊椎健康和功能必需的重要營養素‼️

➡️能夠:
😂保護骨骼和神經系統的健康,
😂促進肌肉收縮和放鬆,
😂幫助心臟和其他器官的正常運作,防止疾病和損傷的發生。

🥛甘點補呢?

一般嚟講,首先更係諗低脂肪又高鈣質嘅食物先; 可以起黑芝麻,菠菜,西蘭花,蒸豆腐,蛋,三文魚攝取到,乳酪等等但係鈣如果冇維他命D嘅話,身體亦都不容易吸收‼️‼️所以吸食下太陽陽光,先至能夠讓鈣質成為一個吸收到的成份,對脊椎嘅健康才會有成效!

#脊椎 #脊醫 #背痛 #鈣 #calcium #healthyfood #飲食 #健康 #ekobor #升降枱 #ergonomicchair
#standingdesk #desk #hk #nutrition

發表評論

請注意,評論必須先獲得批准,然後才能發布


分享這個


探索更多


熱門帖子